Kød og fisk på grillen

Kød og fisk får en lækker smag når det bliver tilberedt på grillen. Det er kronen på værket, og det, der styrer, hvad man laver af tilbehør. Er du løbet tør for inspiration, så tjek disse tips og opskrifter.

Kyllingestykker & hel kylling

De laves jo bedst under låg og kan krydres og pensles som man lyster. Det samme gælder hele kyllinger der bare er toppen i en kuglegrill. Brug en stegeholder og husk at pensle den undervejes. Efter 60-70 minutter er du klar til verdens bedste kylling. Husk at holde spjældene åbne! Uanset om det er en hel kylling eller mindre stykker, så brug indirekte varme. Forslag til pensling: Bland lidt øl, sennep, soya og citron, men faktisk er det kun fantasien der sætter grænser!

Koteletter med esdragon, sennep & honning

Koteletter • Dijonsennep • Akaciehonning • Esdragon
2 spsk. akaciehonning og 2 spsk. dijonsennep røres sammen og drysses med lidt esdragon. Grill koteletterne et par minutter over direkte varme på begge sider og flyt dem derefter til indirekte varme. Smør kødet på oversiden med blandingen og efter 15 minutter har du et par super smagfulde koteletter. Kyllingefilet kan også nemt bruges i stedet for koteletter.

Svinemørbrad med bacon og friske krydderurter

Svinemørbrad • Bacon • Friske krydderurter (f.eks. oregano, timian eller salvie)
Puds mørbraden og rul den i friske krydderurter. Vikl bacon omkring og grill møbraden 3-4 minutter over direkte varme inden du flytter den til indirekte varme for at grille den færdig. Alt efter størrelse skal den have omkring 25 minutter.

Svinemørbrad med flødeost og friske krydderurter

Svinemørbrad • Flødeost, f.eks. Philadelphia • Friske krydderurter (timian, oregano)
Tag en hel mørbrad og skær den næsten gennem på langs, men hold enderne lukkede. Fyld den op med friske krydderurter og flødeost, enten naturel eller hvidløg efter smag. Denne mørbrad skal naturligvis ikke vendes, men er færdig efter ca. 25 minutter over indirekte varme.



Marineret kalvebryst med frisk timian

Marinade efter egen smag • Kalvebryst • Frisk timian
Find din yndlingsmarinade og mariner kalvebrystet et døgns tid. Grill kødet 4-5 minutter over direkte varme. Hæld marinaden i en foliebakke sammen med lidt vand og læg kødet i bakken. Kalvebrystet småsimrer i foliebakken over indirekte varme i 45-50 minutter. Skær kødet i skiver og drys med frisk timian

Kæmperejser i citrontimian & hvidløg

Kæmperejer • Hvidløg • Citrontimian • God olivenolie
Tag en lille foliebakke og kom lidt olie i. Hvidløg og kæmperejser steges over direkte varme og de sidste minutter tilføjes citrontimian. Citrontimian kan nemt plantes i haven og kan sagtens overvintre. Almindelig timian og lidt citronsaft kan dog erstatte citrontimian.

Marinerede grillspyd

Kylling- eller svinekød • Champignon • Rødløg • Perbefrugt • Soya • Dijon sennep
Skær kødet (f.eks. kylling- eller svinekød) i store stykker og mariner det et par timer i en god soya tilsat dijon-sennep. Efter marineringen sættes kødet på spyd sammen med f.eks. champignon, rødløg og peberfrugt. Grill spydene til de er gennemstegte og har fået god farve fra grillristen.

Kyllingebrystfilet i baconsvøb

Kyllingebrystfilet • Bacon
Rul baconskiver rundt om kyllingebrystet og grill det over indirekte varme i 15-20 minutter. Mørbad kan også nemt bruges, stegetiden er her ca. 25-30 minutter.

Fyldt kyllingebrystfilet

Kyllingebrystfilet • Soltørrede tomater • Oliven • Frisk basilikum
Soltørrede tomater, oliven og frisk basilikum blendes til en masse. Skær et snit i kyllingebrystfileterne og fyld lommen op med den blendede blanding. Grilles i ca. 20 minutter over indirekte varme. Man behøver ikke vende fileterne, men serveres så med grillsiden opad

Mørbrad med pesto og parmaskinke

Mørbrad • Pesto efter eget valg • Parmaskinke i gode kraftige skiver
Afpuds mørbraden og smør den godt ind med pesto. Vikl parmaskinke omkring og grill mørbraden 30-35 minutter over indirekte varme.

Fyldt mørbrad

Mørbrad • Sorte oliven uden sten • 2 fed hvidløg • Frisk oregano
Afpuds mørbraden og skær et langt dybt snit i den. Pres hvidløg og bland det med finthakket oliven og frisk oregano. Fyld mørbraden i snittet med blandingen. Grill over indirekte varme i ca. 25-30 minutter.



Kalvecuvette med frisk timian og saltflager

Kalvecuvette • Frisk timian • saltflager, f.eks. Maldon
Kalvecuvette fås i forskellige størrelser, de mindste er fremragende til to personer. Gnid cuvetten godt med saltflager og timian og steg den et par minutter over direkte varme. Flyt nu cuvetten til indirekte varme med fedtkanten opad. Steg ca. 25-30 minutter pr. 500g. Dette er et stykke kød der ikke må få for meget, det skal være let rosa, men så er det også bare himmelsk!

Cuvette & Culotte

Disse to stykker kød er fremragende at grille, førstnævnte er ofte lidt mindre og god til to personer. Kødstykkerne kan steges over direkte varme et par minutter på hver side, stil en foliebakke med lidt vand i bunden af grillen og steg kødet over bakken i ca. 1/2 time pr. 500 g, det giver en medium stegt, let rød steg. Kødet bør trække 10-15 minutter i folie.

Grillet oksetyndstegsfilet

Et lækkert og desværre også dyrt stykke kød. Perfekt tilberedt er det dog alle pengene værd. Man kan vælge at marinere kødet, men det er også rigtig lækkert bare at ridse den tykke fedtkant og gnide god havsalt og presset hvidløg ned i. Brun kødstykket over direkte varme et par minutter eller fem. Skift nu til indirekte varme og grill oksetyndstegsfileten ca. 25 minutter pr. 500 g. har du en indertemperatur på omkring 60°C vil kødet være dejlig rosa, også kaldet medium stegt. Lad kødet hvile i 15-20 minutter i sølvpapir. Når du griller kan du stille en foliebakke i bunden af grillen.

And på grillen

And på ca. 3 kg • 1 æble • svesker • appelsin • mørk øl på dåse
Perfekt juleand! Fyld anden med svesker og æblestykker. Åbn øllen og drik halvdelen, dåsen med resten af øllen proppes nu op i anden og fungerer som prop. Pak vingerne ind i sølvpapir. Tag en foliebakke og fyld den helt op med vand. Sæt foliebakken i bunden af grillen og placer anden med ryggen nedad i en stegeholder over bakken. Pensl anden med appelsinsaft. Steg (husk låget), anden halvdelen af tiden, ca. en time, før den vendes. Pensl med appelsinsaft og tag sølvpapiret af vingerne. En and grilles ca. 20 min. pr. 1/2 kg og bør trække 5-10 minutter. Indholdet af foliebakken kan nu bruges til en skøn sauce.

Laks med rosmarin og citronsaft

Laks • Rosmarin • Citronsaft
Pak laksestykkerne ind i folie og pres masser af citronsaft udover. Læg kviste af frisk rosmarin ved. De er færdige efter 15-20 minutter, afhængig af størrelse. Rosmarin kan skiftes ud med hvilken som helst krydderurt.

Laks med chili og thaibasilikum (lugter af anis)

Laks • Chili • Thaibasilikum
Er du til det asiatiske kan du prøve at skifte rosmarin og citron ud med hakket chili og godt med thai basilikum (Fås i specialforretninger). 15-20 minutter skal de have.

Grillet hel torsk

En hel torsk • hvidløg efter smag • hvidvin • Masser af persille eller anden krydderurt
Tag et stort stykke staniol og læg torsken derpå. Buk siderne op så fyldet ikke falder ud. Læg masser af hakket hvidløg og krydderurter ved. Hæd en halv til en hel dl. hvidvin over. Grill torsken over indirekte varme, den skal have ca. 40-45 minutter pr. kg. Torsk må ikke få for meget, grænsen mellem den perfekt grillede torsk og en tør kedelig udgave er hårfin, pas på!