Oregano – skøn krydderurt til have og vindueskarm

Oregano – skøn krydderurt til have og vindueskarm

Oregano er endnu en af de planter, der smager bedre hjemmedyrket. Krydderbusken elsker sol og varme, som er med til at afgøre smagen. Oregano er en flerårig plante, der her i haven kommer igen år efter år. Den tåler fint det danske klima, og har det med at brede sig. Under ideelle forhold vokser planten forbavsende hurtigt, og allerede i maj kan der plukkes af krydderbusken.

Oregano får i øvrigt små violette blomster og af samme årsag er den også at finde i prydhaven. Planten bliver ca. 40-50 cm høj. På planteskoler og i havecentre kan du mange gange få afarter af oregano som f.eks. chilioregano.

Har du ikke en have, så trives oregano også fint som indendørsplante i vindueskarmen.

Som mange andre krydderurter har oregano i flere tusinde år været brugt til medicinsk brug. Det siges, at planten er god imod menstruationssmerter og vejrtrækningsproblemer. Desuden er oregano rig på jern, mangan og K-vitamin.

Især i middelhavsområdet bruges oregano i mange forskellige retter, og det er nok en af de bedst kendte krydderurter herhjemme.

Prøv f.eks. at lave en oreganopesto eller kom bladene i dit hjemmelavede brød. Oregano er selvfølgelig også helt uundværlig på pizzaen og til pastaretter.Your email address will not be published. Required fields are marked *