Tilbehør til grillmaden

Der er masser af muligheder, når det gælder tilbehør til grillmaden. Ikke alt behøver at blive tilberedt på grillen, men om sommeren er der et utal af friske grøntsager, man kan prøve i forskellige kombinationer.

Portobellosvampe med emmenthaler og purløg

Portobellosvampe (ca. 1 til hver person) • Emmenthaler • Purløg
Skønt tilbehør til grillen! Rens svampene og skær stilken af. Grill dem over inddirekte varme med toppen nedad i ca. 12 minutter. Vend svampene og kom revet emmenthaler på. Grilles til osten er smeltet. Tag svampene af grillen og drys med purløg.


Ostebrød med eller uden hvidløg

Pitabrød • Revet mozzarella • Evt. hvidløg
Jeg er ikke den store brødspiser, men et hit hos mig er pitabrød der lige er skåret op så det kan fyldes med masser af smelteost. Evt. kan man smide noget presset hvidløg i. Brødene er færdige når osten er smeltet.

Oste- og hvidløgsbrød

1 lille franskbrød • Olivenolie • Hvidløg efter smag • Gratineringsost (f.eks. mozarella) • Tomater
Pres hvidløg og bland det med olivenolie. Hvor mange hvidløg du vil bruge afhænger helt af din smag. Skær franskbrødet i skiver og smør olie/hvidløgsblandingen på skiverne. Skær tomaterne i skiver og læg dem på franskbrødet, der kan sandsynligvis ligge to skiver på hvert stykke franskbrød. Læg godt med gratineringsost på toppen. Grilles over inddirekte varme til osten er smeltet.

Tortillabrød med ost og pesto

Tortillas • Revet mozzarella eller anden smelteost • Grøn eller rød pesto efter smag
Smør tortillas med pesto og læg din favoritost på. Rul tortillas og grill dem over indirekte varme til osten er smeltet. Kan naturligvis også laves uden pesto.

Fyldte peberfrugter

Peberfrugt • Rødløg • Fetaost • Persille eller andre friske krydderurter
Skær toppen af peberfrugten så den kan stå på stilksiden. Udhul peberen og hak det tilbageværende sammen med lidt hakket rødløg, fetaost og persille. Grilles over indirekte varme i ca. 20 minutter. Fyldet kan i øvrigt varieres efter smag.

Sveske & bacon spyd

Bacon • Svesker
God bacon rulles om stenfri svesker. De sættes på spyd og grilles til baconen ser klar ud. Den salte bacon og de søde svesker giver en helt vidunderlig smag. Dadler kan også sagtens bruges i stedet for svesker!



Kæmpesvampe med skinke & ost

Kæmpesvampe (f.eks. Portobello) • Skinketern • Revet mozzarella
Svampene renses og stilken skæres af. Grilles over indirekte varme (husk låget) med lamelsiden nedad i ca. 10-12 minutter. Vend svampen og læg skinke og ost over og grill 10-12 minutter eller til osten er smeltet. Dette smager suverænt. Også velegnet som forret.

Aubergine med parmaskinke og ost

Aubergine • Parmaskinke • Revet mozzarella
Auberginen skæres i skiver på langs, pensles med lidt olie og krydres med salt og peber. Grill skiverne møre over direkte varme. Tag dem af og læg en skive parmaskinke på hver og rul dem sammen. Læg dem i en foliebakke, drys med mozzarella ost og smid dem på grillen til osten er smeltet. Disse ruller er virkelig gode!

Grillet Feta

God feta • Evt. parmesan og/eller frisk basilikum
Dette smager bare supergodt. Skær en god skive feta, ca. en halv cm tyk og læg den på et stykke folie. Drys evt. lidt parmesan ud over. Grilles i ca. 8-10 minutter. Grillet feta smager også lækkert med frisk basilikum.

Svampe og artiskokhjerter i ost

Faste svampe • Artiskokhjerter • Revet mozarella • Evt. mornaysauce
Denne ret er lækker og nem at lave. Køb en bakke gode faste svampe og skær stilken af. Lægges i et lille ovnfast fad sammen med artiskokhjerter. En god smelteost og eventuelt en halv dl. mornaysauce hældes over. Grilles i ca. 20 minutter over indirekte varme.

••

Aubergine med feta og frisk basilikum

Aubergine • Fetaost • Frisk basilikum
Skær auberginen i 1/2 cm tykke skiver på langs. Pensl skiverne med olivenolie og drys med salt og peber. Grill skiverne til de akkurat er blevet så bløde at de kan rulles. Tag skiverne af grillen og læg lidt feta og frisk basilikum på og rul dem. Grill rullerne over indirekte varme til fetaen er blevet blød, ca. 10-15 minutter alt efter fetatype.

Grillet squash med feta og ristede sesamfrø

1 squash • feta (ikke tern) • en håndfuld ristede sesamfrø
Vask squashen og skær enderne af. Del den og skær den ud på langs i en halv centimeter lange skiver. Pensl dem godt med olivenolie og drys med salt og peber. Grill skiverne samtidig med at du griller fetaen over indirekte varme. Anret squashen på en tallerken og kom stykker af feta over og drys med ristede sesamfrø.

Grillet tomat med hvidløg og citrontimian

Store faste tomater • Hvidløg • Citrontimian
Tomat og den friske citrontimian er en god kombination. Skær et korsformet snit i tomaten modsat stilksiden. Pres masser af citrontimian og lidt hvidløg ned i revnen. Grilltiden varierer alt efter hvordan man vil have tomaten, men ca. 20-50 minutter.

grillet squash

 Grillet squash

Squash • Olivenolie
Skær squashen i skiver der pensles med god olivenolie, salt og peber. Grilles over direkte varme 5-6 minutter til de har fået mærker fra risten.

Bagte rødløg

1 rødløg pr. person • 1 klat smør • Lidt friske krydderurter
Skræl rødløgene og stil dem på noget folie. Læg lidt friske krydderurter på toppen og ovenpå et god klat smør. Rødløgene bages i ca. 11/2 time over indirekte varme, det giver bløde og velsmagende løg. Når de er færdige kan den yderste skal evt. pilles af for syns skyld. Drys med friske krydderurter som f.eks. timian eller oregano.



Cherrytomater på stilke med citron og frisk basilikum

Tomater er gode på grillen. Dyrker du dine egne vil resultatet af dette nemme, dekorative og velsmagende tilbehør blive endnu bedre.

• 1 stor stilk cherrytomater • Lidt citronsaft • Frisk basilikum
Læg tomat med stilk på et stykke folie beregnet til madlavning og grill dem over direkte varme nogle minutter. Flyt tomaterne til indirekte varme og grill dem i ca. 25 minutter.  Pres frisk citronsaft ud over og drys med hakket basilikum.

Grydebrød på grill

3 dl. lunken vand • 5 g gær • 3 spsk. olivenolie • 1/2 spsk. salt • 100 g grahamsmel • 250 g hvedemel • Friske krydderurter efter smag
Dette brød i gryden på grillen bliver lækkert. Opløs gæren i vandet og bland mel, krydderurter, salt og olie i. Lad dejen hæve i køleskabet i en times tid, hæld den derefter ud på et bord der er drysset med mel. Ælt lidt og stil dejen til hævning i endnu en times tid. Sæt gryden på grillen og lad den varme op, når den er varm hældes dejen i gryden, den skal bages med låget på over indirekte varme ca. 45 minutter. Herefter tages låget af gryden og brødet bages yderligere ca. 20 minutter. Låget på grillen skal være på hele tiden. Dejen passer til en gryde på 3,5 til 4 liter.